tirsdag, januar 18Slanketips, Slankekur og slankeopskrifter

Hvad er kulhudrater?

Sunde kulhydrater

Kulhydrater er næringsstoffer, der giver kroppen energi. Det er den største energikilde i vores kost, og det er omkring 40-50 % af vores daglige energiindtag, der består af kulhydrater. Deres opgave er at give kroppen energi til at fuldføre det arbejde, den dagligt gør. Indtager du flere kulhydrater end kroppen har brug for, så vil kroppen optage det som fedt, og dermed bliver du på sigt overvægtig, hvis du ikke passer på. Derfor er det vigtigt, hvis du ikke ønsker at stige i vægt, at du overvejer, hvordan dit daglige indtag er. 

frugtsukker

Stivelse, kostfibre og sukker

Kulhydrater dækker over både stivelse, kostfibre og sukker, og der er naturligvis noget af det, der er sundere end andet. Sukker skal man være påpasselig med, men det kan findes på i naturlig vis (frugtsukker) og i mælkesukker (der kommer fra mælkeprodukterne). Raffineret sukker er nok det, vi kender bedst som “rigtig” sukker – hvid sukker. Det er her, det giver en sødelig smag og kan medvirke til at holdbarheden forlænges.

havregryn og yogurt

Kilder til sunde kulhydrater

Kulhydrater findes i mange forskellige madvarer, men de største kilder til kulhydrater er brød, havregryn, cornflakes, müsli, grøntsager, nødder og frugt og det er også de sundeste kilder til kulhydrater. Der er ligeledes kulhydrater i sodavand, saftevand og juice, ligesom der også er lidt i mejeriprodukter og naturligvis sukker og slik.

Det er derfor essentielt, at du ikke alene indtager dit daglige kalorieforbrug via kulhydrater i slik og sodavand, da du dermed ikke får den næring, du har brug for. Det er essentielt, hvis du kan holde en god balance i din kost og spise lige dele grøntsager, mælkeprodukter, kød og brød og kornprodukter og holde igen med den rene sukker.